hackfoodwaste

Op 17 en 18 oktober 2014 vond in Eindhoven Hack Food Waste plaats, het openingsevent van Agri meets Design op de Dutch Design Week. De hackathon stond in het teken van de mogelijkheden die data en technologie bieden om problemen rond voedselverspilling en voedselverliezen tegen te gaan. Ruwweg een derde van het eten dat wereldwijd wordt geproduceerd, eindigt links- of rechtsom in de prullenbak. Terwijl nu al een miljard mensen honger lijdt, er sprake is van grote druk op grondstoffen en landbouwgrond, en de komende decennia de wereldbevolking snel doorgroeit!

Van hacker tot boer, van designer tot ambtenaar: iedereen was welkom. Meer dan honderd app-bouwers, designers, boeren en ambtenaren werken twee dagen lang aan verschillende slimme toepassingen. Het winnende team Sur+ ontwikkelde een platform om voedselverspilling tegen te gaan door boeren, logistieke partijen, de voedselbank en vrijwilligers aan elkaar te verbinden. Ook is bijvoorbeeld gekeken naar het visualiseren van internationale handel dankzij data uit eCertNL, het systeem voor de aanvraag en afgifte van (electronische) exportcertificaten. Visualisatie kan helpen om voor voedselverliezen interessante trends en inzichten te identificeren.

“Het idee om via eenvoudige sensoren de hoogwaardige kennis van de Nederlandse primaire sector te ontsluiten voor moestuinders en urban farmers heeft potentieel. Voor een dergelijk concept zie ik niet alleen toepassingsmogelijkheden in Nederland, maar ook in de agrarische sector in bijvoorbeeld in Afrika. Dat past ook uitstekend bij Rabobank en bij onze Banking for Food visie; toegang tot kennis voor iedereen” (Ruud Huirne, Directeur Food & Agri Nederland van Rabobank)

Meer informatie over de challenges en de hacks vind je op de Hack Food Waste website

Video impressie van het event: