Screenshot 2015-06-03 12.56.03

Creating Impact with Open Data in Agriculture and Nutrition

Op 19 en 20 januari 2015 vond in Wageningen een 2 daags internationaal symposium plaats in het kader van GODAN: the Global Initiative on Open Data for Agriculture and Nutrition. Meer informatie over het symposium en de GODAN partner bijeenkomst vind je hier.

Als onderdeel van het symposium organiseerde ik samen met een aantal partners de Future Food Hack. Centraal stond de behoefte van de eindgebruiker. Want alhoewel over de hele wereld steeds meer data wordt gegenereerd, blijft de gewenste impact in het landbouw en voedsel domein nog vaak uit. Of het nu om de boer in Noord-Brabant in stedelijk gebied op zoek naar een nieuw verdienmodel gaat, of een smallholder farmer in een ruraal gebied in Kenya, de stap naar bruikbare data en technologie is vaak nog groot.

Een belangrijke eerste stap is het toegankelijk maken van waardevolle gegevens als open data. Open data is de voedingsbodem waarop een rijk ecosysteem tot stand kan komen waarbinnen iedereen bij kan dragen aan betaalbare, flexibele en eenvoudige (open-source) IT toepassingen.

Hackathons zijn in dit licht een waardevol format. Het zijn ontmoetingsplaatsen waar coders, front end developers en data crunchers de kans krijgen om in gesprek te gaan met domein experts, boeren en wetenschappers. De uitkomsten van hackathons vormen vaak een soort ‘digitale pamfletten’: goede ideeën die knelpunten of kansen identificeren en laten zien welke oplossingen onder handbereik zijn.

Tijdens de Future Food Hack werkten vijf teams 32 uur lang aan vijf verschillende uitdagingen. Meer informatie over de challenges en de hacks vind je op de Future Food Hack website. Tim Davies, open data expert en key note speaker op de hackathon, schreef deze blog: 5 reflections for an open data hackathon

Bekijk ook de video impressie