AgMD-logos-groot4

Agri meets Design: de boerderij van morgen is vandaag al in de maak

De Nederlandse landbouw is innovatief, kennisintensief, en van wereldklasse. Tegelijkertijd kent het voedselproductie-systeem vraagstukken die om doorbraken en nieuwe ontwerpen vragen. Op grond hiervan zijn de afgelopen twee jaar boeren, ondernemers en designers aan de slag gegaan met maatschappelijke uitdagingen in de land- en tuinbouw. Agri meets Design is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, ZLTO en provincie Noord- Brabant.

De samenwerking tussen boeren en designers biedt veelbelovende slimme concepten en innovatieve oplossingen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen, gamification op het boerenerf, vernieuwing van het groene onderwijs en eigentijdse concepten zoals de zij-aan-zij boerderij, marketing van geitenvlees en een varkenshouderij met landschappelijke allure. Een primeur in 2014 was Nature meets Design, waarbij de natuur gebruikt wordt als inspiratiebron voor duurzame innovatie, zoals de circulaire economie.

Ook liepen er vijf ‘Design for Policy’ pilots, om te verkennen wat design thinking kan betekenen voor beleid en het dagelijks werk van ambtenaren. Vijf directies binnen het ministerie van Economische Zaken doorliepen een eigen ‘design for policy’ pilot. Vijf talentvolle design thinkers werden uitgedaagd om de pilots te begeleiden en aan de hand van een compacte design cyclus een overtuigende ‘Design Thinking’ ervaring te bieden.

“Design thinking sparks creativity and helps to spot possible connections, which so often become obscured by the silos of daily life which dominate governments and businesses alike” (Nesta)

FW-ketenpilot-in-Blauwe-Boerderij-Re-wanneer-moeten-we-info-over-onze-design-pilot-kip-aanleveren-voor-communicatie-AGDM-—-Evernote-Premium-2014-10-03-12-34-44